Steeds vaker zien we beweegtuinen in de buitenruimte van zorgcentra of woonzorgcentra. Het doel van zo’n “actieve” tuin is om ouderen (meer) in beweging te krijgen én te houden. Maar gaan ouderen ook werkelijk meer bewegen door de komst van buitentoestellen die samen de Beweegtuin vormen? En hebben deze beweegtoestellen, naast bewegingsstimulering, neveneffecten? Ouderen zijn positief over deze beweegtrend. Hun ervaring is dat de oefeningen op de beweegtoestellen “goed voor de spieren en het evenwicht zijn”. De ouderen zijn positief over het bewegen in de buitenlucht. Ook nodigt het uiterlijk van de beweegtoestellen ouderen uit om ermee aan de slag te gaan. Het liefst doen ze de oefeningen in circuitvorm en gaan ze één voor één alle toestellen langs.
De beweegactiviteiten in de Beweegtuin worden vaak begeleid door fysiotherapeuten, MBvO-docenten of activiteitenbegeleiders. Uit onderzoek blijkt dat begeleiders merken dat het beweeggedrag van ouderen in positieve zin wordt beïnvloed bij de komst van beweegtoestellen.
We willen met dit project op de eerste plaats bereiken dat binnen 1 jaar de kern Linne leefbaarder wordt, er meer zorg voor elkaar is en er wordt gewerkt aan een gezondere samenleving. Vanuit een plan dat voortkomt uit de inwoners van Linne zelf en grotendeels door vrijwilligers wordt opgepakt. Een belangrijke doelstelling is de vorm van ontmoeten, een verbeterd gevoel van sociale bewogenheid en een toenemend gevoel van veiligheid in de kern Linne. De mensen gaan door gebruik te maken van de toestellen actief bewegen met als resultaat dat:
De fysieke gesteldheid van de ouder wordende mens verbetert door de actieve stimulans tot bewegen.