Wat is BuurtWhatsapp?

Nu ook in onze Gemeente. Doet u mee?

De buurtvereniging Linne is gestart met de WhatsApp Buurtpreventie. Dit is een moderne variant van Buurtpreventie, in de vorm van WhatsApp groepen van maximaal 256 leden. Inmiddels zijn meer dan 900 adressen hierop aangesloten.
Wilt u ook meedoen? U kunt zich hier inschrijven.
 

Wat is het?

WhatsApp Buurtpreventie groepen zijn extra ogen en oren voor de politie. Via de groep kun je verdachte situaties delen met de bewoners om je heen. Opvallende situaties waarbij je je afvraagt of ze wel kloppen; is het wel okay? Denk bijvoorbeeld aan (vermoedens van) inbraak, oplichting, vernieling, straatroof, bedreiging of mishandeling. Het betreft hier een burgerinitiatief.

Overigens wordt dit initiatief van harte ondersteund door de politie. Ook zal de gemeente medewerking verlenen door onder meer het plaatsen van borden, waarop bezoekers van onze wijk geattendeerd worden op deze vorm van buurtpreventie.
 

Hoe werkt het?

Linne is ingedeeld in 9 groepen en daarmee dekkend voor de gehele bebouwde kom. Elke WhatsApp-groep bestaat uit een groep bewoners uit een deel van Linne, die alleen een bericht ontvangen als er een verdachte situatie is. Als iemand een verdachte situatie ziet, dan meldt diegene dit via 1-1-2 en verstuurt een beknopt bericht via de WhatsApp Buurtpreventie.

Je kunt dit alles samenvatten in de ‘SAAR’-methode:
  • Signaleer – Merk een verdachte situatie op.
  • Alarmeer – Bel 112 en geef door wat je ziet: Persoonskenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht. Voertuigkenmerken zoals kleur, merk, type en kenteken.
  • App – Deel je waarneming met de WhatsApp groep en meld dat je de politie gewaarschuwd hebt.
  • Reageer – Spreek de verdachte persoon aan als het veilig is en zonder risico.

Video