Op 7 oktober 2015 vond er een brainstormsessie plaats in de Harmoniezaal met een groep Linnenaren rondom het thema “loungen aan de lus van Linne”. Onderstaande uitnodiging lag ten grondslag aan de brainstormsessie.
Beste linnenaren,
Het staat op onze wensenlijst: “Loungen aan de Lus van Linne”. Bij jou ook? Eigenlijk best raar, want als Linnenaar zou je toch elke dag een uur vakantie moeten nemen aan het waterfront in Linne. Dat mag toch geen droom zijn? Het is echter geen vanzelfsprekendheid. Het lijkt er zelfs op dat de Linner gemeenschap in de afgelopen decennia de Maas de rug toe heeft gekeerd. Dat is jammer, want de Maas en het uitzicht er op is ons unieke erfgoed. Willen we ons dorpje aan de Maas leefbaar houden voor onszelf, voor onze kinderen en kleinkinderen dan moeten we als de wiedeweerga de verbinding zoeken met de ontwikkeling aan de overkant, de lus van Linne, nieuwe natuur en recreatie. Nieuwe kansen.
Nieuwe kansen, tenminste als wij die als inwoners van Linne zien. Heb je ideeën, wensen, een visie? Woensdag 7 oktober 2015 nodigen we alle Linnenaren uit om te praten en te dromen over de toekomst van het Linner waterfront. Je bent vanaf 20.00 uur welkom bij De Harmonie. Sla op de trom en verspreid dit bericht. De bestuurders van de gemeente worden ook uitgenodigd. Wil je je dromen al eerder of uitgebreid met ons delen stuur dan je reactie naar info@leeflinne.nl
Met levendige groet,
Een groep betrokken linnenaren
Via een opstelling met vier ronde tafels werden inwoners gevraagd aan te schuiven en te rouleren. De workshop vond zeer interactief plaats en de deelnemers vonden het leuk om te doen . Deelnemers werden uitgedaagd om te dromen over de toekomst, hun toekomst. Het resultaat is veel bruikbare informatie. Daarnaast werden Linnenaren via facebook en huis en huisbladen opgeroepen mee te denken over dit onderwerp. Als iemand alle resultaten van die avond wenst te ontvangen waaronder de SWOT analyse en confrontatiematrix dan kan dat. Hieronder zijn slechts de voorgetelde ontwikkelingen opgenomen.
We zien deze locatie als een prima uitvalsbasis voor “stille” waterrecreatie. Geef een andere bestemming aan de passantenhaven en geef ruimte voor aanlegplaatsen voor kleine bootjes voor inwoners in Linne. Gebruik de “overkapping” achter de passantenhaven als “botenhuis” voor kano’s, waarbij de eigenaren de kano’s in de winter weghalen in verband met de waterstand van de Maas. Breng het eigenaarschap voor deze “stille” haven bijvoorbeeld onder bij een stichting die lokaal bestuurd wordt. De stichting moet het als een belangrijke doelstelling zien om het gebied “Lus van Linne” mede te gebruiken en te beheren in overleg met betrokken partijen waaronder het Limburgs Landschap. De inwoners die hier een boot neerleggen betalen een redelijke vergoeding die weer gebruikt kan worden voor de doorontwikkeling van de locatie grinderij. Hierbij bereiken we dat er levendigheid ontstaat in en eigenaarschap met betrekking tot het gebied waarbij mensen elkaar ontmoeten en verantwoord genieten van het water en de omgeving. Richt de locatie direct rondom de grinderij gezamenlijk met deze groep in als het “balkon” van de Lus van Linne. Maak het verleden van de grinderij zichtbaar met informatieborden en foto’s over de grinderij en zelfs het steenkolenverleden van Limburg.
Vervolgstap: Wie wil in Linne zijn schouders hieronder zetten? Je hoeft het niet alleen te doen, maar we zoeken echter wel enkele kartrekkers voor dit project? Laat het weten via ons mailadres. Tevens zullen we dit idee aandragen bij de politieke partijen in Linne en nog een oproep doen via Facebook.
Geef op termijn ruimte aan een “bezoekerscentrum / wildernis café” Lus van Linne. Een plek waar bezoeker s/ recreanten informatie over het gebied kunnen krijgen en onder het genot van een kop koffie terug kunnen kijken op de wandeling nabij de Lus van Linne, de Weerd en/of de Vlootbeek en zelfs landgoed Roozendaal (verbinding via Vlootbeek). We denken daarbij bijvoorbeeld aan een schip met terrasfunctie dat daarin voorziet. Geef een ondernemer de ruimte dit op te pakken. Ook eigen inwoners moeten zich hier thuis voelen. De exacte horecabestemming qua vergunning moet ingevuld worden in overleg met lokale ondernemers (onderscheidend en niet meer van hetzelfde) De locatie en invulling moeten passen bij de ambiance en de rust die het gebied straks uitstraalt. Maak in en om het bezoekerscentrum het verleden van het gebied zichtbaar met bijvoorbeeld foto’s over de ontgrinding van het gebied de Maasplassen.
Vervolgstap: Als er een ondernemer is die dit op wil pakken krijgt hij onze steun en zullen we samen met deze ondernemer optrekken om dit te realiseren. Laat het weten via ons mailadres.
We zien kansen om meer beleving te creëren aan de oevers van de Maas. Denk aan zitbanken, picknickplekken en een fietspad dat direct langs de Maas naar Ool en Roermond loopt. Maak van de plek waar de Vlootbeek de Maas instroomt iets bijzonders. We denken bijvoorbeeld aan een uitkijktoren die vergelijkbaar is met de toren die in landgoed Roosendaal staat. Het kan “the landmark” van de lus van Linne zijn. Creëer aan de zijde van Linne een strandje dat voor lokale gezinnen bereikbaar is om dicht bij het water te kunnen verblijven. Maak het verleden van de omgeving zichtbaar met informatieborden over bijvoorbeeld de Romeinen.
Vervolgstap: Wie wil in Linne zijn schouders hieronder zetten? Je hoeft het niet alleen te doen, maar we zoeken echter wel enkele kartrekkers voor dit project? Tevens zullen we dit idee aandragen bij de politieke partijen in Linne.
Laten we zorgvuldiger omspringen met de kroonjuwelen van Linne. De muur die geplaatst is ter hoogte van het industrieterrein moet het symbool worden hoe het niet moet. We begrijpen dat industrie nodig is, maar niet zonder landschappelijke inpassing in een dergelijk mooi gebied. Kijk in overleg met Hanssen dranken of de muur alsnog verplaatst kan worden of landschappelijk ingepast kan worden met bijvoorbeeld klimop. Het bedrijventerrein is weliswaar gelegen op het grondgebied van Roermond, maar we vinden dat de gemeente Maasgouw hier het initiatief moet nemen om het gesprek aan te gaan met de gemeente Roermond in het belang van de dorpskern Linne. Er worden ook toekomstige kansen gezien in het gebied waar nu de scheepswerf ligt. Vooralsnog is dit bedrijf echter nog operationeel. Het advies wordt gegeven om met de eigenaar van de scheepswerf in gesprek te gaan en vast te stellen wat zijn visie is op de levensduur van zijn onderneming in relatie tot de ontwikkeling en de wensen in het gebied. Mochten hier op termijn kansen ontstaan creëer dan ruimte voor natuur en recreatie. Het eerder genoemd drijvend bezoekerscentrum zou hier gepositioneerd kunnen worden.
Vervolgstap: We verwachten dat het gemeentebestuur een visie heeft op de ontwikkelingen op het industrieterrein (ook al is het in een andere gemeente), dit juist in relatie tot de fraaie steilrand en het fietspad dat hier loopt naar Roermond. Tevens zullen we dit idee aandragen bij de politieke partijen in Linne.
Faciliteer deze locatie optimaal om zich door te kunnen ontwikkelen tot horecavoorziening met terrasfunctie. Het moet een pleisterplaats zijn voor wandelaars en fietsers (en inwoners van Linne) die het gebied aan doen. De exacte horecabestemming qua vergunning moet ingevuld worden in overleg met lokale ondernemers (onderscheidend en niet meer van hetzelfde). De locatie en invulling moeten passen bij de ambiance en de rust die het gebied straks uitstraalt. Voorkom dat de locatie een gesloten horecafaciliteit wordt. Maak het verleden van de overige kastelen uit het verleden in het gebied zichtbaar met informatieborden en foto’s. Denk aan kasteel Osen en de vergane villa Petulia.
Vervolgstap: Als de huidige ondernemer of een andere ondernemer dit op wil pakken krijgt hij onze steun en zullen we samen met deze ondernemer optrekken om dit te realiseren. Laat het ons weten via ons mailadres. Tevens zullen we dit idee aandragen bij de politieke partijen in Linne, zeker waar het het verleden van Linne betreft en de mogelijkheden om dat meer zichtbaar te maken.
Naast deze dominante keuzes zien we kansen in de marge (deels op termijn) die we vast wil houden als zeer kansrijk.
Een pontje naar de overkant: Een schitterende toekomstige mogelijkheid ter hoogte van de huidige scheepswerf. De Maas kan dan eerder worden afgesloten voor de grotere vaart. Het zou een enorm belevingseffect kunnen genereren. Ook voor de mindervaliden inwoners van Linne. Hierbij is het belangrijk om vooraf af te stemmen met het Limburgs Landschap. Het gebied wordt grotendeels ingericht als vogelgebied. Dit kan op gespannen voet met elkaar staan, maar het is zonde om de kansen niet te onderzoeken.
Verlenging verenigingshaven: Ook hier geldt dat dit mogelijk kan worden gerealiseerd als het gebied waar nu het scheepssloopbedrijf ligt in de toekomst een ander bestemming krijgt. In dat geval zou een goed georganiseerde lokale vereniging (bestaand) of stichting kunnen worden opgericht die de haven beheert. Een en ander moet ook bezien worden vanuit vraag en aanbod in de Maasplassen als geheel. Duidelijk moet het zijn dat dit dan een uitvalsbasis wordt voor de Maasplassen als groter geheel en niet voor het gebied “lus van Linne” wat bedoeld is voor stilte recreatie en “ stille” waterrecreatie.
Verminderen zwerfvuil / afval: We zien hier kansen als het eigenaarschap van de ligplaatsen bij inwoners van Linne wordt neergelegd. We stellen ons voor dat de gemeente en /of Rijkwaterstaat / Limburgs Landschap jaarlijks een container ter beschikking stelt die gevuld wordt door vrijwilligers die het zwerfvuil verzamen in de Lus van Linne. Ook het IKL kan hierin ondersteunen vanuit de activiteiten rondom burgerparticipatie.
Meer water gerelateerde activiteiten: We denken dat wanneer de bovenstaande voorstellen worden gerealiseerd er ook een grotere voedingsbodem ontstaat voor verenigingen om activiteiten rondom of op het water te organiseren. Verenigingen zijn de kurk waarop een vitale gemeenschap drijft. Denk aan begeleide wandelingen met gidsen, kanotochten zoals die in Stevensweert en Asselt plaatsvinden , et cetera. Initiatieven kunnen opgepakt worden door betrokken Linnenaren.
Leuk als je nog andere kansen of betere kansen ziet. Laat het weten via ons mailadres.
Geschreven door Thijs Vossen